Het kleurrijkste evenement van Drenthe

 

Het Bloemencorso Eelde kent een lange traditie. In 1957 verscheen dit corso voor de eerste keer op de weg. We kunnen met gepaste trots constateren dat dit corso inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen van Noord Nederland. Dit feestelijk evenement is een publiekstrekker van formaat geworden. Vele duizenden bezoekers komen op dit evenement af. Het Bloemencorso Eelde wordt door de onafhankelijke jury steevast betiteld als een van de mooiste corso’s van Europa.

 

 

Voordelen een gift doen?

 

We krijgen ook steeds meer internationale erkenning getuige de groeiende stroom bezoekers van uit de gehele wereld. Ook in de nationale pers wordt ruim aandacht aan dit corso besteed. Het Bloemencorso Eelde is niet te vergelijken met andere corso’s in Nederland. Dit heeft alles te maken met de creatieve hoogstandjes van onze ontwerpersgroep en arrangeurs, de combinatie van dahlia’s met snijbloemen en andere natuurlijke en minder materialen. Passend geklede en geschminkte figuranten accentueren de uitbeelding. Het Bloemencorso Eelde is meer dan alleen een show van bloemen. Muziek zowel op corsowagens als in de stoet, theater en verschillende andere vormen van amusement zorgen voor een mix die dit corso zo speciaal maken.

Het Bloemencorso Eelde wordt geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ruim 3000 personen zijn actief bij het corso betrokken.

 

 

Corso Zaterdag

Corso Zondag

 

Het rijdende bloemencorso is zaterdag 31 augustus te aanschouwen op een vastgesteld parcours. Een rondgang van ca. 2,5 kilometer net buiten bet centrum van Eelde.

(Hoofdweg, Henri Dunantweg, Hobbemaweg, Mozartweg en Beethovenweg) De parade start om ca 14:30 uur en bestaat uit 15 prachtige corsowagens, een keur aan gerenommeerde korpsen, en deelnemers aan de reclamekaravaan.

Centraal punt in het bloemencorso Eelde is festivalterrein aan de Mozartweg, gesitueerd om de Else van de Laanhuis vijver. Hier bevinden zich tribunes, een corsomarkt, feesttenten en van allerlei activiteiten voor kinderen.

Uiteraard zijn hier ook een groot aantal gelegenheden die voorzien in een hapje en een drankje. De rondgang kent twee rondes, waarbij tijdens de tweede rondgang de gewonnen prijzen op de corsowagens zichtbaar zijn. Vele bezoekers wisselen tussen de rondritten van weggedeelte,zodat men beide kanten kan aanschouwen.

Na de twee rondgangen worden de corsowagens in een lange rij geplaatst op het festivalterrein aan de Mozartweg, alwaar ze op detail niveau kunnen worden bekeken. Zo rond 18 uur zal de prijsuitreiking plaats vinden in de Beethoventent op het festival terrein. Hier worden ook de Publieks- en Figuratieprijs bekend gemaakt. De feestelijkheden op het festivalterrein eindigen zaterdagavond om 22:30 uur met een spetterend vuurwerk.

 

De tentoonstelling van de wagens op het festivalterrein aan de Mozartweg is het hoofdthema van zondag 1 september. Al in de ochtend is er gelegenheid om de prachtige corsowagens van heel dichtbij te zien. Hier kunnen de details van het vakmanschap worden bekeken. Het ideale moment om foto’s te maken. Ook zijn er vaak vrijwilligers rondom de corsowagens aanwezig, die altijd bereid zijn e.e.a. toe- of uit te leggen. Op de zondag zal het omliggende festivalterrein bruisen van de activiteiten. De grote markt, de kinderactiviteiten en een tal van aanvullend entertainment, waaronder een keur van artiesten. Tussen 14:00 uur en 16:00 uur zullen alle figuranten nogmaals op en bij de corsowagens aanwezig zijn. Ook dit zijn weer unieke fotomomenten. De feestelijkheden van de corsozondag eindigen om 18:00 uur.

 

 

VERWERKTE MATERIALEN IN DE CORSOWAGENS

Er worden tal van materialen gebruikt bij de bouw van een corsowagen. Om u een indruk te geven van de jaarlijks verbruikte materialen, wordt hieronder hoeveelheden getoond die medewerkers jaarlijks verwerken.

Wees niet verlegen

Wanneer we niet voldoende antwoord hebben kunnen geven op uw vragen, voelt u vrij om een vraag te stellen.