Historie

Voor het ontstaan van het Bloemencorso Eelde moeten we terug naar het jaar 1955. In dat jaar werd in het dorpshuis te Paterswolde de traditionele Floralia-tentoonstelling gehouden. Naast de tentoonstelling van de ingezonden planten werd ook een film vertoond van het Bloemencorso Aalsmeer. 

Begin 1956 besloot de Floraliacommissie en een aantal oud-leerlingen van de Tuinbouwschool een reis te organiseren naar het Bloemencorso Aalsmeer. Aan deze reis werd door ongeveer honderd personen deelgenomen. Op de terugweg werd, tijdens een tussenstop bij Hoevelaken, het idee geopperd om in Eelde ook een corso te organiseren. De toenmalige voorzitter van de Florariacommissie en hoofd van de Tuinbouwschool, de heer A.S. Planting, nam toen het initiatief een aantal mensen bij elkaar te brengen en gedachten over een Eelder Bloemencorso nader uit te werken. Er werd een voorlopig comité opgericht met als drijvende krachten de heren A.S. Planting, H.J. de Roos, H. Niewold en G.R. Rutgers. De burgemeester van de gemeente Eelde, dhr. Struben, ondersteunde dit initiatief van harte.

Om de bevolking van de gemeente Eelde nader te informeren werd op 11 december 1956 in Café Centraal een bijeenkomst belegd. Op deze avond werd ook een organisatiecommissie verkozen die bestond uit de heren A.S. Planting (voorzitter), W.J. Opstal (plaatsvervangend voorzitter), W. Dragstra (secretaris), J. Arends, R.A. Blom, G. Bensink, L. Kamstra en A. Kok. Burgemeester Struben werd bij acclamatie tot erevoorzitter gekozen.

Op zaterdag 24 augustus 1957 verscheen het Bloemencorso Eelde voor de eerste keer op de weg. We kunnen met gepaste trots constateren dat dit corso inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste, jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen. Dit feestelijk evenement is een publiekstrekker van formaat geworden. 

Vele duizenden bezoekers komen op dit evenement af. Het Bloemencorso Eelde wordt door een onafhankelijke jury steevast betiteld als één van de mooiste corso’s van Europa. Ook krijgt het corso steeds meer internationale erkenning, getuige de groeiende stroom bezoekers vanuit de gehele wereld. Ook in de internationale pers wordt aandacht aan dit corso besteed.

Het Bloemencorso Eelde is niet te vergelijken met andere corso’s in Nederland. Dit heeft alles te maken met de creatieve hoogstandjes van onze ontwerpersgroep en de combinatie van dahlia’s met snijbloemen en andere natuurlijke materialen. Passend geklede en geschminkte figuranten accentueren de uitbeelding. Het Bloemencorso eelde is meer dan een show van bloemen: muziek zowel op de corsowagens als in de stoet, theater en verschillende andere vormen van amusement zorgen voor een mix die dit corso zo speciaal maakt.

Het Bloemencorso Eelde wordt geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ruim drieduizend personen zijn actief bij het corso betrokken.

Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Sinds 2013 is het Bloemencorso Eelde opgenomen op de lijst voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden, die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

Corsoweek

De corsoweek wordt ieder jaar geopend met de bloemenkoninginverkiezing op de zaterdag voorafgaand aan het corsoweekend. Deze verkiezing wordt gehouden in de feesttent op het Kampje. De hele week zijn in deze tent spetterende optredens en verschillende activiteiten voor jong en oud.

De vrijdag voor het corsoweekend staat het hele dorp in het teken van het naderende corso. Overdag zijn de corsowijken bezig dahlia’s te plukken en deze te verwerken op de corsowagen. Ook alle andere materialen worden tot op het laatste moment verzameld, zodat de corsowagen in het corsoweekend op zijn best is. De wijkmedewerkers werken door tot in de late uurtjes.

Corso zaterdag

Het rijdende Bloemencorso Eelde is op zaterdag te aanschouwen op een vastgesteld parcours. Er vindt een rondgang plaats net buiten het centrum van Eelde. De optocht start om ongeveer 14:30 uur en bestaat uit veertien prachtige corsowagens, een keur aan gerenommeerde korpsen en deelnemers aan de reclamekaravaan. Centraal punt in het Bloemencorso Eelde is het festivalterrein aan de Mozartweg, gesitueerd om de Else van de Laanhuisvijver. Hier bevinden zich tribunes, een corsomarkt, een feesttent en bovendien allerlei activiteiten voor kinderen.

Uiteraard is hier ook een groot aantal gelegenheden dat voorziet in een hapje en drankje. De rondgang kent twee rondes, waarbij tijdens de tweede ronde de gewonnen prijzen op de corsowagens zichtbaar zijn. Vele bezoekers wisselen tussen de rondes van weggedeelte, zodat men beide kanten van de corsowagens kan aanschouwen.

Na de twee rondgangen worden de corsowagens in een lange rij geplaatst op het festivalterrein aan de Mozartweg, alwaar ze op detailniveau kunnen worden bekeken. Rond 18:00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in de Beethoventent op het festivalterrein. Hier worden ook de Publieks- en Figuratieprijs bekend gemaakt. De feestelijkheden op het festivalterrein eindigen op zaterdagavond om 22:30 uur met een spetterend vuurwerk, waarna het feest losbarst in de feesttent op het Kampje.

Corso zondag

De tentoonstelling van de wagens op het festivalterrein aan de Mozartweg is het hoofdthema van de corsozondag. Al in de ochtend is er gelegenheid om de prachtige corsowagens van heel dichtbij te bewonderen. Hier kunnen de details van het vakmanschap worden bekeken: hèt ideale moment om foto’s te maken. Ook zijn er vaak vrijwilligers rondom de corsowagens aanwezig, die altijd bereid zijn een en ander toe te lichten. Op de zondag zal het omliggende festivalterrein bruisen van de activiteiten. De grote markt, de kinderactiviteiten en een tal van aanvullend entertainment, waaronder een keur aan artiesten. Tussen 14:00 uur en 16:00 uur zullen alle figuranten nogmaals op en bij de corsowagens aanwezig zijn. De feestelijkheden van de corsozondag eindigen om 18:00 uur.