Historie

Het Bloemencorso Eelde kent een lange traditie. In 1957 verscheen dit corso voor de eerste keer op de weg. We kunnen met gepaste trots constateren dat dit corso inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen. Dit feestelijk evenement is een publiekstrekker van formaat geworden.

Vele duizenden bezoekers komen op het Bloemencorso Eelde af. Het evenement wordt door de onafhankelijke jury steevast betiteld als één van de mooiste corso’s van Europa. Bovendien krijgen we ook steeds meer internationale erkenning, evenals de groeiende stroom bezoekers vanuit de gehele wereld.

Zelfs door de nationale pers wordt er ruim aandacht aan dit corso besteed. Het Bloemencorso Eelde is niet te vergelijken met andere corso’s in Nederland. Dit heeft alles te maken met de creatieve hoogstandjes van onze ontwerpersgroep en arrangeurs, de combinatie van dahlia’s met snijbloemen en andere natuurlijke en minder natuurlijke materialen. Passend geklede en geschminkte figuranten accentueren de uitbeelding. Het Bloemencorso Eelde is meer dan alleen een show van bloemen. Muziek zowel op corsowagens als in de stoet, theater en verschillende andere vormen van amusement zorgen voor een mix die dit corso zo speciaal maakt. Lees meer..

Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Sinds 2013 is het Bloemencorso Eelde opgenomen op de lijst voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden, die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit. Bekijk hier de hele inventaris. 

Het Bloemencorso Eelde wordt geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ruim 3000 personen zijn actief bij het Bloemencorso Eelde betrokken.

Corsoweek

De corsoweek wordt ieder jaar geopend met de Bloemenkoninginverkiezing op de zaterdag voor het corso. Deze verkiezing wordt gehouden in de Feesttent op het Kampje. De hele week zijn hier spetterende optredens en verschillende activiteiten voor jong en oud.

De vrijdag voor het Bloemencorso Eelde staat het hele dorp in het teken van het naderende corso. Overdag zijn de verschillende corsowijken bezig om dahlia’s te plukken en deze te verwerken op de corsowagen. Ook alle andere materialen worden tot op het laatste moment verzameld zodat er zaterdagochtend een prachtige corsowagen klaar is. De wijkmedewerkers werken door totdat hun corsowagen klaar is. Dit gaat vaak door tot in de late uurtjes.

Corso zaterdag

Het rijdende bloemencorso is op zaterdag 31 augustus te aanschouwen op een vastgesteld parcours. er vindt een rondgang van ca. 2,5 kilometer plaats net buiten het centrum van Eelde (Hoofdweg, Henri Dunantweg, Hobbemaweg, Mozartweg en Beethovenweg). De optocht start om ca. 14:30 uur en bestaat uit 15 prachtige corsowagens, een keur aan gerenommeerde korpsen en deelnemers aan de reclamekaravaan. Centraal punt in het bloemencorso Eelde is het festivalterrein aan de Mozartweg, gesitueerd om de Else van de Laanhuis vijver. Hier bevinden zich tribunes, een corsomarkt, feesttenten en bovendien allerlei activiteiten voor kinderen.

Uiteraard zijn hier ook een groot aantal gelegenheden die voorzien in een hapje en drankje. De rondgang kent twee rondes, waarbij tijdens de tweede ronde de gewonnen prijzen op de corsowagens zichtbaar zijn. Vele bezoekers wisselen tussen de rondes van weggedeelte, zodat men beide kanten van de corsowagens kan aanschouwen.

Na de twee rondgangen worden de corsowagens in een lange rij geplaatst op het festivalterrein aan de Mozartweg, alwaar ze op detailniveau kunnen worden bekeken. Rond 18:00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden in de Beethoventent op het festivalterrein. Hier worden ook de Publieks- en Figuratieprijs bekend gemaakt. De feestelijkheden op het festivalterrein eindigen op zaterdagavond om 22:30 uur met een spetterend vuurwerk.

Corso zondag

De tentoonstelling van de wagens op het festivalterrein aan de Mozartweg is het hoofdthema van zondag 1 september. Al in de ochtend is er gelegenheid om de prachtige corsowagens van heel dichtbij te bewonderen. Hier kunnen de details van het vakmanschap worden bekeken. hèt ideale moment om foto’s te maken. Ook zijn er vaak vrijwilligers rondom de corsowagens aanwezig, die altijd bereid zijn e.e.a. toe te lichten of uit te leggen. Op de zondag zal het omliggende festivalterrein bruisen van activiteiten. De grote markt, de kinderactiviteiten en een tal van aanvullend entertainment, waaronder een keur aan artiesten. Tussen 14:00 uur en 16:00 uur zullen alle figuranten nogmaals op en bij de corsowagens aanwezig zijn. De feestelijkheden van de corsozondag eindigen om 18:00 uur.