Afgelopen januari hebben de wijken/arrangeurs voorkennis kunnen nemen van het aanbod ontwerpen. Alle ontwerpers zijn hier in de gelegenheid geweest hun ontwerp toe te lichten. Tevens hebben de wijken de mogelijkheid gehad vragen te stellen. Aansluitend aan deze avond krijgen de wijken de ontwerpen in boekvorm aangeleverd. De corsowijken hebben ruim een maand de tijd zich te beraden op de ontwerpen.In maart zal wederom bij Royal Flora Holland (Bloemenveiling)het kiezen van de ontwerpen plaatsvinden. Het zal hetzelfde karakter hebben als vorig jaar.

Om de volgorde te bepalen waarop de corsowijken hun ontwerp voor 2017 kiezen is een vaste manier voor. Alle deelnemende wijken zijn als lootje verzameld in een emmer. De voorzitter van het Stichtingsbestuur trekt telkens een lot met daarop een corsowijk. Vervolgens mag de wijk een keuze maken uit 16 enveloppes met daarin random de kiesvolgorde. Dit is een spannend moment voor de wijken. Het is best mogelijk om als laatste geloot te worden, en als eerste een keuze te maken uit de ontwerpen. Als alle wijken geloot zijn, en iedereen een keuze heeft kunnen maken uit de enveloppes, begint het kiezen van de ontwerpen. Dan mag de corsowijk die aan de beurt is een tekening uit kiezen.

De ontwerpers hebben 23 ontwerpen aangeleverd. Voor het hele corso is het mooi dat elke wijk een keuze kan maken uit de ontwerpen die hun voorkeur hebben en voor de ontwerper is het fijn dat er een ontwerp van hun hand wordt gekozen. (beide is niet zeker) Doormiddel van het systeem dat gehanteerd wordt zit er een soort van competitie in en is er kans voor iedereen. Op deze avond wordt tevens het thema 2018 gekozen aan de hand van stembriefjes. Er zijn 6 thema’s beschikbaar hiervoor. Deze worden op de avond zelf bekend.