Vorige week hebben wij jullie helaas moeten mededelen dat het 64ste Bloemencorso Eelde vanwege de corona maatregelen niet door gaat. Een belangrijk onderdeel voor de wijken zijn de dahliaknollen. Deze worden normaal in april gepoot en kunnen niet een jaar bewaard blijven. Niek Hooijman, voorzitter van de Bloemencommissie, praat ons bij over de vorderingen op het land.

“Een belangrijk onderdeel van het Bloemencorso zijn de Dahliabloemen, die met honderdduizenden op de wagens geprikt worden. Daarvoor hebben we 100.000 knollen die niet nog een jaar bewaard kunnen worden maar die dit voorjaar de grond in moeten. In deze coronatijden betekent dat een groot probleem maar het is noodzakelijk dat dit gebeurt.

De akkers zijn inmiddels met een cultivator behandeld en worden in de komende weken gespit. Daarna zullen de knollen gepoot worden. We gaan daarvoor de pootmachine corona-proof maken. Tussen de mensen die poten wordt een plastic scherm geplaatst. Datzelfde gebeurt tussen de mensen die de knollen in de valpijp laten vallen en degene die ze van knollen voorziet. Zo is iedereen zo goed mogelijk beschermd.”

Niek vervolgt: “Later moet er geschoffeld worden. Dit kan deels met een schoffelmachine maar er zal ook handwerk bij zijn. De 1,5 meter maatregel is hierbij geen probleem. Als de dahliaplanten volgroeid zijn zal er getopt moeten worden. Normaal worden de bloemen gebruikt op de wagens of aan andere Bloemencorso’s verkocht. Als er dit jaar geen enkel corso doorgaat zullen de planten toch getopt moeten worden en ook moeten de bloemen geplukt worden om de planten zoveel mogelijk op de knol te laten werken. Aan het einde van het seizoen moeten de knollen weer gerooid en opgeslagen worden.”

Kortom, behalve dat er geen bloemen verkocht gaan worden blijven verder alle werkzaamheden doorgaan. De Bloemencommissie is positief en werkt hard om alles, binnen de maatregelen, voor elkaar te krijgen.