Het nieuwe jaar heeft nog maar net haar intrede gemaakt maar bij de wijkmedewerkers beginnen de corsokriebels alweer op te spelen. Wij nemen u dit jaar mee op een feestelijke reis rond de wereld!

Dit jaar begint het corsojaar in China. De straten zijn massaal versierd met rode lampionnen en overal sieren grote draken de straten. Dit jaar is, net als 2006, het jaar van de hond. Achter ons gaat er al wat vuurwerk de lucht in, welkom in Chinees Nieuwjaar.

Na een lange vlucht komen we aan in het grootste land van Zuid-Amerika, Brazilië. In de voormalige hoofdstad is het feestgedruis al vanaf ver te horen. De inwoners van de favela’s bouwen ook hier prachtige praalwagens die de straten kleurrijk verlichten tijdens Carnaval in Rio. 

We reizen door naar een land waar wij onze officiële taal mee delen. In Suriname worden we al snel geadviseerd om een wit T-shirt aan te trekken en ons naar Paramaribo te begeven. Tijdens dit Hindoestaanse feest wordt er uitbundig met gekleurd poeder gegooid en wordt de nieuwe lente ingeluid, Holi Phagwa Paramaribo! 

Een kleine oversteek naar Noord-Amerika brengt ons in Mexico. Een piñata aan de boom, sombrero’s en een heleboel sambaballen zorgen voor een feestelijk geheel tijdens Mexican Fiesta.

Ongeveer 1400 mijl noordelijker worden balkons versierd en vliegen de sieraden je om de oren. De kleuren goud, paars en groen staan hier centraal. Letterlijk betekent dit feest ‘Vette Dinsdag’ en is het de Amerikaanse versie van ons carnaval: Mardi Grass, New Orleans. 

31 oktober… In de verte is gehuil van wolven te horen. Een schaduw vliegt door de bomen en boze pompoenen staren ons al heel lang aan. Uit een put komen lange nagels tevoorschijn maar voordat we goed kunnen zien wat voor gedaante bij deze lange nagels hoort… RENNEN!. Lekker griezelen tijdens Halloween Fright Night!

In de Black Rock Desert, Nevada wordt geëxperimenteerd met de samenleving. De deelnemers van dit evenement bouwen een tijdelijke samenleving waarin iedereen welkom is. Het terrein staat vol met kunstprojecten en als afsluiting wordt de Wicker Man verband. Aan deze traditie ontleent dit evenement haar naam: Burning Man. 

We blijven in de saamhorigheid sfeer en zijn dit jaar ook uitgenodigd om Thanksgiving Day te vieren. Families reizen vele kilometers om deze dag bij elkaar te zijn. Voor de kalkoenen loopt deze dag iets minder af, zij eindigen vaak als hoofdgerecht op de riant gedekte tafels.

Tijd om de feesten in Europa te ontdekken. We brengen een bezoekje aan het oudste gemaskerde carnavalsfeest van dit continent. Het feest dateert uit de pre-romeinse tijd en staat symbool voor het begin van het nieuwe jaar. Zeer verrassende figuranten lopen over straat en vieren La Vijanera. 

In Frankrijk worden we uitgenodigd om aan te schuiven bij een Frans Tuinfeest. De bomen zijn versierd met grote, kleurrijke lampionnen. In het midden van de tuin staat een gedekte tafel en de geur van heerlijk eten vermengd met vochtig gras zorgt voor de perfecte zwoele zomeravond.

De Mooiste Dag van je leven kun je helemaal invullen zoals je dat zelf graag wilt. De kleuren, de bruidstaart, de bloemen. Trouwen in een grote zaal met familie, vrienden en kennissen of toch liever stiekem met elkaar zonder al te veel poes pas. Een ding is zeker: een bruiloft is een feest waarbij de liefde gevierd wordt!

Voor de benodigde drankjes brengen we een bezoekje aan Fete du Vin. Dit Franse wijnfeest viert de afsluiting van de oogstperiode. Om de meest heerlijke wijnen te produceren zijn er heel wat uren druiven geplukt. Ook de wijnvaten en wijnpers zijn onmisbaar tijdens dit proces. Hef het glas, Santé!

Tijdens een korte stop in onze eigen land komen we in Amsterdam. Dit festival staat bekend vanwege de steltlopers en acts met futuristische voertuigen. Bijzondere optredens van artiesten in prachtige kostuums: Festival of Fools.

Ook krijgen we twee tickets aangeboden voor een festival met de slogan: “Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery!”. Het imposante podium is opgebouwd uit verschillende dierenkoppen. De lichteffecten, rookmachines en vuurwerkshow maken het spektakel tot een geheel. Van techno tot hardcore, tijdens dit festival is voor elk wat wils. We hebben het natuurlijk over Mysteryland!

Bij onze oosterburen wordt er op iets andere muziek gefeest. We stappen een kolossale tent binnen die rijkelijk versierd is met linten en kransen. In onze linkerhand een bierpul en in de rechterhand een Pretzel. De Duitse meezingers galmen door de tent, er wordt hier genoten. Officieel wordt de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren gevierd maar inmiddels gaat het vooral om het bier en de gezelligheid tijdens Das Oktoberfest.

In Scandinavië worden we dit jaar verwend met drie feesten. Rivierkreeften zijn hier een delicatesse. Om het kreeftseizoen op een feestelijke manier in te luiden wordt in augustus het Kreeftenfeest georganiseerd in Zweden. Onder het genot van gezang, lampionnen en de nodige hoeveelheid drank wordt er een voldoende kreeft gegeten.

Een tweede Scandinavisch feest is Sankta Lucia. Deze traditie viert de overwinning van het licht op de duisternis. Waar bij ons een Bloemenkoningin haar ronde maakt kiezen de Zweden een Lucia. Op die dag vertolkt zij de heilige Lucia en draagt zij een groene krans met brandende kaarsen op haar hoofd.

We verruilen de brandende kaarsen op de krans voor bloemen en schuiven aan bij het Midzomernachtfeest. Deze christelijke feestdag verwijst naar de zomerzonnewende. Op open plekken komen mensen bij elkaar voor het afsteken van een vreugdevuur om zo duistere krachten te verjagen. Tijdens deze nacht staat het plukken van bloemen centraal. Vroeger geloofden de feestvierders dat bloemen tijdens midzomernacht beschikten over magische krachten.

Een laatste vlucht brengt ons naar India. Twee grote slagtanden en een dikke grijze huid zijn typische kenmerken voor een olifant. Maar tijdens Olifantenfestival is deze grijze huid niet meer te herkennen. Vrolijke kleuren en schitterende bloemmotieven versieren de olifant. Dit alles vanwege hindoeïstische lentefeest dat gevierd wordt.

1 en 2 september zijn dit jaar onze feestdagen. Samen met vrijwilligers en bezoekers vieren wij het 62ste Bloemencorso Eelde. Maar 1 en 2 september is voor velen ook hun eigen feestdag. Geboren tijdens het corsoseizoen en opgegroeid met de wagens. Voor iedereen die dit jaar zijn of haar verjaardag viert is er Happy Birthday. Versierd met vlaggetjes, slingers en hoedjes. Een grote taart en genoeg cadeautjes. Maar op elk feest is een essentieel onderdeel de ballonnen! Ballonnen genoeg, want Wat Is Een Feest Zonder…

 Ondanks al deze vrolijke feestelijkheden mogen we niet vergeten dat de basis hiervoor Vrede en Vrijheid zijn. Zonder elkaar, zonder vrede en zonder vrijheid zouden deze feesten niet plaats kunnen vinden. Geniet en wees lief voor elkander!

Bekijk de ontwerpen op: https://www.bloemencorsoeelde.nl/ontwerpen-2018/