Ieder jaar wordt in de maand april het Festival “Simfonia Lalelelor” georganiseerd in de stad Pitesti (Roemenië). Dit festival bestaat uit een bloemenmarkt, bloemenexpositie, muziek en een parade. In deze parade rijden verschillende praalwagens mee. De praalwagens worden samen met mensen van de Stichting Tynaarlo Pitesti ontwikkeld, gebouwd en geshowt aan de inwoners van deze stad.

De afgelopen jaren zijn verschillende uitwisselingen geweest vanuit Eelde naar Pitesti en omgekeerd. Tijdens deze uitwisselingen is er van beide kanten geholpen met bouwen van deze praalwagens. De komende editie van het festival, 12 t/m 14 april, gaan er weer vrijwilligers vanuit Eelde naar Pitesti. Zij gaan de lokale wagenbouwers ondersteunen om de wagen zo mooi mogelijk te presenteren aan de inwoners.

Dit alles is ontstaan in 2013. In dat jaar is er een delegatie vanuit Eelde naar Roemenië gegaan om ze te helpen met de wagen. Dit waren 3 leerlingen van het Terra College in Eelde; Brian Schuurman, Bo Noorman en Anna Visvat. Zij gingen samen met de stichting Tynaarlo Pitesti (Harm Katoele, Henri Schuurman en Marc Land) naar Roemenië. Daar hebben zij geholpen met materialen en ideeën voor de afwerking van de praalwagen.

Tijdens het bloemencorso van 2013 zijn er verscheidene objecten apart gezet zodat deze in 2014 gebruikt konden worden in Roemenië. Ook is hiervoor een ontwerp van Patrick Wekema gebruikt. Samen met de lokale bevolking, Marc Land en Rik Maris is dit gerealiseerd.

In 2015 zijn er wederom enkele objecten naar Roemenië gebracht en op basis van een ontwerp van Linda Beving is er een wagen gebouwd voor het festival. De jaren erna zijn steeds meer onderdelen van het bouwen van een wagen overgenomen door de lokale bevolking. Denk hieraan het ontwerpen, bouwen en bedenken van de kleurstelling. Dit gebeurd onder leiding van Orlando. Hij is één van de gemeentewerkers.

Natuurlijk komen de wagenbouwers uit Pitesti ook zelf naar Eelde om de kunst af te kijken. Tijdens de laatste dagen voor het corso hebben zij fanatiek meegeholpen om de wagens af te krijgen en hun kennis van materialen, werkwijzen en de organisatie te verhogen.

De bouwers in Roemenië bestaan voornamelijk uit gemeentewerkers. Zij zetten hun materialen en vaardigheden in om de wagens te bouwen. Het laswerk en constructiewerk wordt op deze manier kundig uitgevoerd. Na het voltooien van het laswerk worden de scholen benaderd om te komen helpen met het aanbrengen van het plastic. Als de wagen in het plastic zit gaan de leerlingen van de scholen ook de bloemen en stoffen aanbrengen. Voor de laatste fase van de bouw krijgen ze ondersteuning van de dames van de plantsoendienst.

Het ontwerp van één van de wagens van dit jaar is gebaseerd op de corsowagen van Corsowijk Spierveen van afgelopen jaar. Hier heette de wagen “Happy Birthday”. Bij de Roemenen heet deze “Party”. Na enkele aanpassingen aan het originele ontwerp door Jan Liest en Orlando (de ontwerper en lasser in Roemenië) wordt deze nu gebouwd.

Daarnaast heeft Johan Wolfard een kleine wagen ontworpen die ook daadwerkelijk gebouwd wordt. De komende week reist hij samen met Harm Katoele, Marc Land, Antje van Til en Jan Liest en zijn vrouw naar Pitesti om te helpen bij de het opbouwen van de wagen. Wij wensen iedereen veel bouwplezier in Pitesti en zijn benieuwd naar de verhalen bij terugkomst! Deze zullen hier geplaatst worden.